Fredrika Runeberg - receptbok
Runeberg, Fredrika; Edgren-Henrichson, NinaTuotetiedot
Nimeke: | Fredrika Runeberg - receptbok | ||
Tekijät: | Runeberg, Fredrika (Kirjoittaja) Edgren-Henrichson, Nina (Toimittaja) |
||
Tuotetunnus: | 9789515830937 | ||
Tuotemuoto: | Kovakantinen kirja | ||
Saatavuus: | Toimitusaika 1-3 arkipäivää | ||
Hinta: | 25,00 € (21,93 € alv 0 %) | ||
|
|||
Kustantaja: | Svenska litteratursällskapet i Finland |
Sarja: | Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland 652 |
Painos: | 2022 |
Julkaisuvuosi: | 2022 |
Kieli: | ruotsi |
Sivumäärä: | 118 |
Tuoteryhmät: | Kaikki tuotteet Tietokirjallisuus Ruoka ja juoma |
Kirjastoluokka: | 68.2 Ruoanvalmistus. Ruokakulttuuri |
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: | ruokaohjeet, ruokakulttuuri, ruoanvalmistus, kodinhoito, historia, kirjailijat |
Fredrika Runebergs kokkonst och hushållsfärdigheter är omtalade, och man har vetat att hon hade en egen receptsamling, men den har länge varit försvunnen. När museet Runebergs hem i Borgå skulle renoveras inför J.L. Runebergs 200-årsjubileum 2004 flyttades familjens bibliotek tillfälligt till SLS för katalogisering, och då kom en liten bok med handskrivna recept fram - det var Fredrika Runebergs receptbok.
Fredrika Runeberg har delat in recepten i två grupper, dels recept på bakverk, maträtter och inläggningar, dels anvisningar för annat som behövdes i hushållet: frosskurer, garnfärger, lim, såpa m.m. De återges här i den ordningsföljd hon själv har skrivit ner dem och med hennes egen stavning.
Recepten är kanske inte användbara som sådana i dag - bl.a. har många råvaror förändrats sedan 1800-talet - men de ger en god inblick i husmoderns vardag på Fredrika Runebergs tid. Dessutom finns här ett recept på ”Runebergs bakelse”. Var det så den ”ursprungliga” Runebergstårtan såg ut?
Fredrika Runeberg har delat in recepten i två grupper, dels recept på bakverk, maträtter och inläggningar, dels anvisningar för annat som behövdes i hushållet: frosskurer, garnfärger, lim, såpa m.m. De återges här i den ordningsföljd hon själv har skrivit ner dem och med hennes egen stavning.
Recepten är kanske inte användbara som sådana i dag - bl.a. har många råvaror förändrats sedan 1800-talet - men de ger en god inblick i husmoderns vardag på Fredrika Runebergs tid. Dessutom finns här ett recept på ”Runebergs bakelse”. Var det så den ”ursprungliga” Runebergstårtan såg ut?