Husmanskost – Parempaa kotiruokaa pohjoismaista

Remes, Mika
Nimeke: Husmanskost – Parempaa kotiruokaa pohjoismaista
Tekijät: Remes, Mika (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789524161435
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 16.2.2026
Ilmestymispäivä: 16.2.2026
Hinta: 28,00 € (24,56 € alv 0 %)

Kustantaja: Readme.fi
Painos: 1. painos, 2026
Julkaisuvuosi: 2026
Kieli: suomi
Tuoteryhmät: Kaikki tuotteet
Kirjastoluokka: 68.2 Ruoanvalmistus. Ruokakulttuuri
Hyviä ohjeita ja ruokatarinoita Pohjoismaista

Husmanskost on tiukan määritelmän mukaan ruotsalaista kotiruokaa, jota kokataan ja syödään arkisin. Wallenbergin pihvejä, lihapullia, sienikeittoa, silakkapihvejä ja muuta makoisaa, mitä nyt syödään, kun jotain ruotsalaista kokataan.

Tässä kirjassa laajennetaan husmanskost käsittämään Pohjoismaat, siis Ruotsin lisäksi Suomi, Tanska, Norja ja Islanti. Miksikö? Pohjoismaat on historiallisesti toisiinsa sidottu ja ruokavaikutteet ovat kulkeutuneet tiiviisti maasta toiseen. Husmanskostissa on pohjoismaasta toiseen paljon yhteistä kuten raaka-aineiden syvä kunnioitus ja konstailemattomuus ruuan valmistuksessa. Harva kuitenkaan tietää ja tuntee, mitä husmanskost-ruoka on. Siksi tämä kirja.

Erojakin löytyy kunkin maan omista vaikutteista riippuen. Ruotsalaiset rakastavat lihapullia, tanskalaiset voileipiänsä, norjalaisilla on kalansa, islantilaisilla lampaansa ja suomalaisilla muikkunsa ja ruisleipänsä. Maantieteellä on merkitystä. Se vaikuttaa siihen, mitä ja miten syödään. Husmanskost-kirjassa kierretään ruuan perässä ympäri Pohjoismaita ja kerrotaan mainioita ruokatarinoita.

Kotikeittiössä kokataan hyviä husmanskost-ohjeita perinteiseen ja moderniin tyyliin eri Pohjoismaista, kuten tanskalaisia smørrebrödia, ruotsalaisia Wallenbergin pihvejä, islantilaista, lammaskeittoa, hod dogeja, skyriä ja marjoja ja paljon muuta. Muutama kansallinen drinkkikin tarinoineen sekoitetaan. Raaka-aineet ruokaohjeisiin löytyvät tutuísta marketeista. Ei tarvitse lähteä sen yhden raaka-aineen perään erikoiskauppaan! Kokkaamisen ohella kerrotaan eri ruokalajien historiaa.

FM Mika Remes on ollut kirjoittamassa lukuisia kirjoja muun muassa palkitun Liha -kirjan sekä kirjoittanut viimeksi itse täysin oman kirjan Välimeren klassikot.