Punainen viima — Punaisten väkivalta 1917-1918

Pylkkö, Pentti
Nimeke: Punainen viima — Punaisten väkivalta 1917-1918
Tekijät: Pylkkö, Pentti (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789529378418
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 29,00 € (25,44 € alv 0 %)

Kustantaja: Paleijan kirja
Painos: 2016
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Sivumäärä: 301
Tuoteryhmät: Kaikki tuotteet
Tietokirjallisuus
Historia
Kirjastoluokka: 92.71 Suomen historia v. 1917-1920
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poliittinen väkivalta, Suomen sisällissota, punaiset (Suomen sisällissota), punakaartit, sotilaat, venäläiset, joukkomurha, teloitetut, uhrit, sisällissodat, poliittinen historia, henkilöhistoria, sotahistoria, historia
Valtaosin arkisto- ja kirjallisuustutkimuksiin perustuva tietoteos Punainen viima käsittelee suomalaisten punaisten ja venäläisen sotaväen Suomessa vuosina 1917 ja 1918 harjoittamaa väkivaltaa. Sen uhreina menehtyi yli puolitoista tuhatta lähes yksinomaan siviiliväestöön kuulunutta suomalaista-miestä, naista ja lasta.

Kirja antaa käsityksen niistä olosuhteista, joissa Suomi joutui ensimmäistä kertaa puolustamaan itsenäisyyttään. Se johdattaa lukijan siihen pelon ilmapiiriin, joka muodostui maahamme vuonna 1917 aikana ja joka tiivistyi seuraavan vuoden talvena ja keväänä suoranaiseksi kauhuksi useilla punaisten valtaan joutuneilla Etelä-Suomen alueilla. Heidän teoistaan eivät järkyttyneet ainoastaan valkoiseen osapuoleen kuuluneet ja puolueettomat ihmiset, vaan myös monet punaisiin lukeutuneet suomalaiset, jopa punakaartilaiset itse.

Kirjasta käy ilmi selvä ero aseelliseen voimaan turvautuneen työväen radikalisoituneen vasemmistosiiven ja parlamentaarisia toimintatapoja kannattaneiden maltillisten sosiaalidemokraattien välillä. Moni tavallinen punakaartilainen joutuikin sodan pyörteisiin ilman, että hänellä olisi ollut muuta syytä liittymiseensä kuin jokapäiväisenleivän hankkiminen itselleen ja perheelleen.

Teos sisältää kuvatuissa noin kolmessakymmenessä tapahtumassa menehtyneitten uhrien nimiluettelot. Siinä kerrotaan myös väkivallan tekijöiden nimet, mikäli ne on saatu selville. Useita tapahtumia ei todennäköisesti ole aiemmin julkaistu missään. Muutamiin asiakokonaisuuksiin, kuten esimerkiksi Mommilan kartanon ja Viipurin lääninvankilan verilöylyihin on löytynyt merkittävää täydentävää tietoa.