Riimitarjotin — Suomen kielen yksi- ja kaksitavuiset puhtaat riimit

Pöllänen, Arto
Nimeke: Riimitarjotin — Suomen kielen yksi- ja kaksitavuiset puhtaat riimit
Tekijät: Pöllänen, Arto (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789528005964
Tuotemuoto: Kierreselkä
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 25,00 € (21,93 € alv 0 %)

Kust. tuotetunnus: 1356596
Kustantaja: BoD - Books on Demand
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 136
Tuoteryhmät: Kaikki tuotteet
Tietokirjallisuus
Musiikki
Kirjastoluokka: 88.2 Suomen kieli
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: loppusointu, suomen kieli
Avainsanat: Laululyriikka, Riimi, sanakirja, sanoitus, suomenkieli
Tässä kirjassa on listattu suomen kielen yksi- ja kaksitavuisia puhtaita riimejä sananlopun mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Jos kolmitavuisetkin olisi otettu mukaan, kirjasta olisi tullut lähes 2000-sivuinen, pitemmistä sanoista puhumattakaan. Kirjassa on n. 10 000 riimiryhmää ja n. 33 500 riimisanaa.

Jotta riimi olisi puhdas, hakusanalta ja riimiltä vaaditaan täydellinen yhtäläisyys ensimmäisen riimitavun ensimmäisestä vokaalista lähtien sanan loppuun saakka. Vokaalia edeltävä konsonantti ei riimiparissa saa olla sama. Konsonantti voi puuttua ja niitä voi olla useampikin. Konsonanttiyhtymän tapauksessakin vokaalia edeltävä konsonantti on riimiparissa oltava erilainen, yhtymän muiden konsonanttien erilaisuudella ei ole merkitystä.

Erisnimet alkavat isolla alkukirjaimella. Jos sana esiintyy sekä erisnimenä että yleisnimenä, molemmat on mainittu, vaikka tällainen identtinen riimipari ei täytäkään puhtaan riimin vaatimusta. Jos riimiryhmässä on verbi ja sen lisäksi sana jostakin muusta sanaluokasta, tällainen riimi on erityisen mielenkiintoinen ja se on sen vuoksi kirjassa vahvennettuna.

Yksitavuiset riimit on järjestetty äänneasunsa mukaiseen järjestykseen, koska kirja on ajateltu ennemmin laululyyrikon kuin runoilijan apuvälineeksi. Sama sana saattaa esiintyä useampaan kertaan, koska se voidaan lyriikkamielessä tavuttaa monella tavalla.

Yksitavuisten riimien listasta on pyritty tekemään mahdollisimman kattava. Mukaan on otettu myös murteellisia ja vieraskielisiä sanoja. Jos murteellisesta sanasta puuttuu loppuosa, sanan lopussa on heittomerkki. Sanat, jotka äännetään eri tavalla kuin kirjoitetaan, ovat listassa kursivoituina. Nämä ovat kuitenkin listassa äänneasunsa mukaisessa paikassa.

Kaksitavuisten riimien lista pohjautuu suomen yleiskielen sanoihin. Listaan ei ole juurikaan otettu murteellisia eikä vierasperäisiä sanoja mukaan. Lista on jaettu neljään lukuun tavunpituuksien perusteella: pitkä-pitkä, lyhyt-pitkä, pitkä-lyhyt ja lyhyt-lyhyt. Tavu on pitkä jos siinä on vähintään kaksi vokaalia tai sen viimeinen kirjain on L, M, N, R tai S.