Rukiin viljava historia

Luther, Annika
Nimeke: Rukiin viljava historia
Tekijät: Luther, Annika (Kirjoittaja)
Donner, Herta (Kuvittaja)
Koski, Kari (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789515255709
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 6.5.2022
Hinta: 33,00 € (28,95 € alv 0 %)

Kustantaja: Kustantamo S&S
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 288
Tuoteryhmät: Kaikki tuotteet
Tietokirjallisuus
Ruoka ja juoma
Kirjastoluokka: 68.2 Ruoanvalmistus. Ruokakulttuuri
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: ruis, heinäkasvit, viljakasvit, viljely, kasvinjalostus, ravinto, ruoka, katovuodet, kulttuurihistoria, kansanperinne, historia
Suomi pyöri ennen rukiin varassa. Tärkeitä olivat leivän, mämmin, karjalanpiirakoiden ja kalakukkojen lisäksi myös oljet, jotka ovat rukiilla erityisen pitkät. Köyhempi kansa luotti peltojen kaskeamiseen, joka antoi lupauksen omavaraisuudesta. Riihi - suomalainen keksintö - takasi viljalle paremman säilyvyyden ja teki siitä vientituotteen.

Kansallisviljamme ruis on kuitenkin oikeastaan keskiaasialainen rikkaruoho. Sieltä se kulkeutui kauas pohjoiseen, missä ei edes vehnä kasvanut. Niinpä ruista alettiin syödä. Rukiin historia kertoo paljosta muustakin: kulttuureista, taloudesta sekä kasvin alkuperää jäljittäneen botanisti Vavilovin kaltaisista erikoisista hahmoista.

Rukiin viljava historia on vetävä, tarinallinen tietoteos. Annika Luther kirjoittaa kiinnostavasti ja ymmärrettävästi viljelyskasvien jalostuksesta, nälkävuosista, ruiskukasta oikeistopuolueen symbolina sekä suuresta geenipankista, jossa ruista säilytetään tuleville sukupolville.